Top - stormast (TV) og fokkemast (TH) - en detalje. Gaffelklofaldet: En wire (el. tov) er splejset i toppen af bolten gennem kloen; på sejlets anden side kan tænkes en firskåren talje fra wiren til dæk. (citat Kusk ca. 1922 s. 211-212) Fore klofald er samme arrangement. - Storgaffel og forgaffel føres "stående". Sejlet bjærges ind til mast og gaffel. På mindre skibe firedes gaflen af, når sejlet skulle ned. Større skibe havde "Staaende Gafler", wiren her var så en kæde. Citat Funch 1852 I s.16 (borgstrop) og s.74. Orlogsskonnert DIANA for anker. Se stående gafler:
Orlogsskonnert ved Island.

Cut 2 - find fire mand: tre samlet og delvis bøjer over noget på dækket alle med ryggen til os. Én mere lidt foran ses på hug, ansigtet under huen er lidt lysere. Ud over disse fire ses på total-motivet omst. - én mand lidt længere tibage med den ene arm strakt bagud og nr. seks ved rattet agterude. Seks mand var typisk for en dansk tre-mast skonnert dengang: "Skipper, styrmand og kok, jager, klyver og fok", altså seks mand lyder det i én erindringsbog.


Tom Rasmussen, Skibsbevaringsfonden, faldt for et par år over billedet her på siten af tremast-skonnerten Heimdal. Vi tog i den anledning en ny scan af "parent file" [ting, vi i fysisk-empirisk forstand kan ta' på, og således hæve over problemer med "scientific realism"] - og siden de to "new cuts" præsenteret her. Det var lidt morsomt, at fælden samtidig klappede i rubrik-titlen: "Skjult viden i et foto". For med den nye 22mb tiff fil blev det klart (!) at der ses SEKS mand på dækket. Ikke fire som tidl. anført.

Det var min kones rolige betragtning af skærmbilledet, der overbeviste mig. - Hun er den mest skarpøjede. Det har vi vidst fra vi sejlede. Mange koner, børn og kærester så bedre end os mænd. - Måske, vil en filosof sige - er (nogle) kvindelige eventyreres tilgang i højere grad genetypologisk vigilant: [hvor er vi alle sammen om lidt, hvis det jeg ser er rigtigt?], hvor (nogle) vores bygger på fænotypologiske hypoteser: [Hvis Styrbjørn og jeg lige ta'r skøderne selv - nåh, ja, tremaster, med en halv rundtørn på klampen, kan vi fint løbe gennem den byge og få plads ved bryggen i Skatvig inden bageren lukker].

Hvorfor sejler vi nu til højre, når dem på "Kurser og noteringer" sejler til venstre? - Fordi webmaster (tidl. co-producer ved obs- og tv-spots) eksperimenterer både her og andetsteds med at vise, hvordan skuespillets oldtidsbegreb, "indføringsretning" - nu også i film og pc-spil - gælder for skibe præcis som for mennesker. Når krokodillen i Crocodile Dundee pludselig springer op FRA HØJRE og klapper gabet sammen om heltindens halsrem, så er den overraskelse særlig stor, fordi vi har et ubevidst beredskab vendt mod fare FRA VENSTRE - set fra beskuerne. Og venter altså de gode (OS SELV) i højre side af scenen. Når så skibe... Nåmen så er det jo os selv vi stopper for? Hey: 'LOOK LEFT', d' bare englænderne ...

Opr. red. 20 nov. 2011 00:42 - updat. 8. apr. 2017 2.20


All rights, photografers & St.Siebken - Tremast-skonnert-selectedcuts.html